ADDITIONAL INFORMATION FOR BIDDERS
RE: THE PLAYSTOOL RECREATION GROUND BORDEN, PREFABRICATED

MODULAR TOILET FACILITY
The following Q&A’s have been asked by potential bidders and as per the modular toilet
tender, these will be made available to all bidders.

Q1: Can you confirm this is a full turnkey project? When you say installation, you mean all
the foundation works and bringing all necessary services to site?

Answer: The foundation works and the bringing of all necessary services to the site are not
part of this tender requirement as they will be put in place before the prefabricated
modular toilet unit is delivered and installed, to those services.

Q2: Are you looking to charge to use the toilets?

Answer: There will be no charge for the use of the toilet but there will be an automated
timer on the door so not useable overnight

Q3: The budget of £30-£50K is £50K the maximum budget you have for the project?
Answer: Yes £50,000 is the maximum budget.

Q4: Fire alarm and assistance alarms — will these be linked to any current existing buildings
or are they to be standalone?

Answer: Standalone — not linked to any existing buildings.

Q5: Having a Baby change goes against recommendations in Doc. M section 5.5 states
“Wheelchair-accessible unisex toilets should not be used for baby changing.” We are happy
to install a baby change. However, we need to point this out to Borden PC at this stage.

Answer: Thank you for pointing this out but could you include the baby change unit in the
tender.

Q6: Has Planning permission been granted for this building?

Answer: Planning permission is still outstanding and is due any day now — the case officers
have confirmed there are no issues, just waiting for final write up

Q7: Item A. solid surface recessed anti-vandal hand wash dryer. To Comply with Doc M this
must be accessible from a seated position on the WC. With a basin height of 720-740 for
wheelchair users making it difficult for standing adults to use. Doc M suggest two fixed sinks
at differing heights which would be easy accomplished with surface mounted finger rinse
basins, shared soap dispensers and hand dryer. Would this be an acceptable design change?

Answer: We would require 2 vandal-proof recessed hand wash facilities with one being
wheelchair accessible to comply with part M.

Q8: Are the external dimensions fixed? A Baby change unisex accessible toilet with corner
WC internal dimensions are 2000 wide and 2200 deep. (See BS8300 Fig. 44.) This leaves only
100mm per wall for internal cladding, steel framework and insulation and external cladding.
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We can build a pod that’s 2200 wide but the internal measurement would be less than the
minimum stated in BS8300. Is there any room for movement with the building size?

Answer: Yes external dimensions are fixed due to planning (+ or — 50mm for tolerances).
Happy for the utility cupboard to be as small as necessary.

Q9: The specification states that the lifting eyes are to be installed in the roof frame. Would
it be acceptable to install lifting eyes (container Lock style) in the subframe at ground level?

Answer: Please refer back to the tender specifications.

Q10: | note that within the tender documents and drawings, the preference is to have a
pitch roof. All of our buildings are flat roof structures so my question to you is, would there
be an appetite to proceed with a modular facility without the pitched roof?

Answer: No, it needs to have a pitched roof as per agreements and planning application.

Q11: Afull breakdown of the proposed work required for the installation with timescales.
The proposed modular toilet building is for supply and delivery only?

Answer: As part of the supply and delivery it will be necessary to place and install on site (slab will
be provided) and connect to all services which would have been already laid on site, ready for final
connections and finishing and testing.

Q12: A draft contract covering the scope of works

The proposed modular toilet building is for supply and delivery only?

Answer: We would require a copy of your intended contract for this unit for the supply, delivery and
installation of the unit.

Q13: Would Borden Parish Council accept a tender submission return by email rather than
post?
Answer: Tender submissions are required by post and not email submission



